Vabljeni v Kanomljo
8. 10. 2021
Slikarsko-filatelistična razstava Rafaela Terpina in Vojka Rejca
5. 3. 2022

Letni časi v Scopolijevem vrtu

ZIMA

Golo drevje, z listjem pogrnjene grede, zamrznjena tla, z ivjem poprhano rastlinje – tak je pogled na vrt v zimskem času.

A če dobro pogledate, opazite postavno bodiko z bleščečimi zimzelenimi listi, tudi bršljan, ki obrašča ograjo in škarpo, je lepo zelen. Širokolistna bodika se je okrasila z živordečimi jagodami.

Jelenov jezik se dobro počuti, v vrtu ga ne manjka. Iz razpok v  škarpah sršijo rjavi sršaji in pozidne rutice, tudi sladka koreninica ostane zelena.

 

POMLAD

Komaj skopni sneg, že gredice pobelijo zvončki. Telohi nočejo zamujati – z velikimi belimi cvetovi pozdravljajo prve čmrlje.

Cvetlicam se mudi iz mrzle zemlje. Resje, jetrniki, pljučniki, jegliči, tevje: razkošje barv in cvetov.

Za temi drobnimi cvetkami nas razveseli bogat grm potonike, poleg v modrem zacvetijo perunike, medvejka in kresničevje gostita marljive čebele.

Pa še Scopolijeva znamenita kranjska bunika( volčič) se zbudi iz dolgega počitka.

 

POLETJE

Pozdravljajo nas ivanjščice, različni glavinci, Salamonovi pečati, kokoševci, krvomočnice, šipki zacvetijo belo, rdeče in rožnato, grm ruja se odene v kot puh rahlo socvetje. Vrt je v vrhuncu svoje pestrosti in prikupnosti. Čebele, čmrlji, metulji, različni hrošči, mravlje, deževniki, pod noč prepevajo ptički, kosi pa redno iščejo hrano med rastlinami.

Poletno cvetenje zaključijo bleda obloglavka in luki.

 

JESEN

Prvo listje že poplesava v vetru, hladna in meglena jutra so znanilci jeseni. A nekaterim rastlinam ustreza tako vreme. Jesenske astre , ametistaste možine, madronščice in ciklame dolgo cvetijo. Na grmih trdolesk bingljajo škofove kapice,  češmin in bezeg pridno nabirajo ptički, z javorov se sukajo semena »propelerčki«,  postavne, a strupene preobjede cvetijo modro in rumeno, prav tako zlata rozga.

Modri grmiči svečnika so jesenski lepotci. V vseh letnih časih pa marjetke neutrudno cvetijo med potkami in gredicami.