Druženje pod Bevkovo streho
Letni časi v Scopolijevem vrtu
8. 12. 2021

Vabljeni v Kanomljo

MUZEJSKO DRUŠTVO IDRIJA vas v soboto, 16. oktobra 2021, vabi v KANOMLJO, dolino Idrijskega preloma.

Med Vojskarsko planoto in Krniškim grebenom stisnjena v globoki dolini leži Kanomlja. Raztresene kmetije so naslonjene večinoma v strmine, po dolini se vije poskočna Kanomljica in cesta, ki obvijuga vse grape nad levim bregom rečice. Kajpak je hočeš nočeš »prostora« tudi za Idrijski prelom. Ustavili se bomo pri ribogojnici, spoznali njihovo delo in izvedeli zanimivosti izvirov v bližini.
Naslednji postanek bo v Mineraloški zbirki Janeza Klemenčiča, ki obsega skoraj 2000 mineralov, rud, fosilov in kamnin.

Odpeljali se bomo do Lahovša, od tam pa peš na Ovčjaške klavže, kjer nas bo počakal »klavžar« z razlago in klavžarsko malico. Tudi do kmetije Šturmajce se bomo pripeljali, si ogledali nekdaj eno največjih kmetij v Kanomlji, ki je po zaslugi Julijana in Milke Petrič v veliki meri obdržala videz kmečke hiše iz prve polovice 20. stoletja. Najbrž nam bo prijal prigrizek, kajti zadnji postanek bo v stari šoli v Srednji Kanomlji, kjer si bomo ogledali zanimiv film o Kanomlji .

Pester dan nas čaka, kajne!?

Cena izleta je 15,00€ in vključuje prevoz, klavžarjevo malico in prigrizek na Šturmajcah, zavarovanje.

Odhod z idrijske avtobusne postaje ob 9:00, iz Sp. Idrije ob 9:10. Prijavite se lahko po telefonu na št. 041 613 087 do srede, 13. oktobra.

VABLJENI