V Pečnik in na Vrsnik, oktober 2017
Koncert Božič v Ljubljani
6. 12. 2017

Pomen vode v zgodovini idrijskega rudnika, september 2017

Dnevi evropske kulturne dediščine vsako leto konec septembra odpro vrata številnih spomenikov, predvsem pa številnim dogajanjem, ki se zvrstijo v tednu. Koordinator Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije povabi vsako leto k sodelovanju institucije, društva, posameznike, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo k varovanju in popularizaciji kulturne in naravne dediščine.

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine z letošnjo tematiko – Voda od mita do arhitekture, smo pri Muzejskemu društvu pripravili in predstavili pomen vode v 500-letni zgodovini rudnika.

Voda je imela v zgodovini idrijskega rudnika izjemno velik pomen. Več stoletij je bila edini energetski vir in hkrati največji vzrok nesreč, zaradi njenih nenehnih vdorov v rove. Iskanje rešitev je bil velik izziv za idrijske rudarje in osnova za nenehen tehnični napredek rudnika. Tudi naši najpomembnejši ohranjeni rudniški objekti, kot so Rake, Kamšt, Kleyeva črpalka, so povezani z reševanjem rudniških težav z vodo. Izjemen pomen vode je 25. septembra 2017 v prizivnici Antonijevega rova predstavil dr. Jože Čar.