Po sledeh odkritja živega srebra
17. 9. 2022
Rdeči parki Amerike
7. 11. 2022

Na Šentviško planoto

MUZEJSKO DRUŠTVO IDRIJA VABI v nedeljo, 23. oktobra 2022, NA ŠENTVIŠKO PLANOTO.

Nad dolino Idrijce in Baško grapo leži razgibana pokrajina, Šentviška planota, med številnimi travniki posejana z urejenimi domačijami. Tja smo namenjeni. Spoznavali jo bomo skupaj s kustosinjo Tolminskega muzeja in domačinko Karlo Kofol.

Ob 150–letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je letošnje leto razglašeno za Plečnikovo (in tudi Tartinijevo). Na razgledni vzpetini nad Ponikvami nas vabi Plečnikova umetnina, cerkev Obiskanja Device Marije. Mojster je v svojem značilnem slogu ustvaril delo, ki obiskovalca ne pusti ravnodušnega.
V prafarni cerkvi sv. Vida na Šentviški Gori je pustil svoje sledi veliki umetnik in domoljub Tone Kralj. Spomenik sredi novega trga nas opozori, da je bil od tod J. Gallus – Petelin. Sončna ura na Lukševi hiši nas bo opomnila, da nadaljujemo z ogledom stavbne dediščine Pečin: obnovljenega močila, starodavne, s slamo krite lesene kašče, značilne domačije Planote in ljubke cerkve Mohorja in Fortunata.

Na Slapu ob Idrijci bomo z mostu čez reko, ki »gluho« šumi v objem Soče, videli prizorišče skokov v 5 m globok tolmun Idrijce in urejeno naravno kopališče ter ostanke mlinov in žag. Ob Idrijci je mimo rojstne hiše Cirila Kosmača speljana Kosmačeva učna pot (KUP), pisatelj je pokopan v Ročah. V Žlebe, sotesko s štirimi jamami in h Kosmaču bomo šli pa kdaj drugič.

Med potepom po Planoti bo na piknik prostoru običajna »Tinkina« malica.
Odhod kombija z avtobusnega postajališča v Idriji ob 8:00.
Prispevek: 26,00€ (prevoz, malica, vodenje) plačate na ekskurziji.
Prijave sprejema Tinka v torek do 12. ure, na 041 613 087 ali na mail tinka.gantar48@gmail.com.
Gremo v vsakem vremenu!