Kulturna prireditev ZNAČILNOSTI LEDINSKE PLANOTE – PEČNIK IN VRSNIK
1. 10. 2018
Dediščina vse kar znamo, vse kar imamo, smo in bomo, oktober 2018
10. 10. 2018

Vojskarska planota, september 2018

Za  letošnjo domoznansko ekskurzijo smo izbrali Vojsko. Čeprav je o njem veliko napisanega in povedanega smo slišali veliko novega in  osvežili staro vedenje. Prva postaja je bil Dom krajanov, ki je tudi Gasilski dom. V njem nam je  Irena Hvala izjemno občuteno predstavila planoto nekoč in danes, odprla nam je  cerkev sv. Jožefa.

Pot smo nadaljevali do kmetije Brdar, Zofka Novak nam je odprla kovačnico, povedala o izdelavi žebljev v njej, o mlinu in življenju  na veliki kmetiji. Blizu, le nekaj minut hoda pod hišo, šumi potok Gačnik, ki pada  v prelepih slapovih. Dva najlažje dostopna smo  videli, ostalih 12 se skriva v grapi. Medtem nam je gospodinja Zofka skuhala kavo.

Med vožnjo  smo postali na mestih, ki so bila geološko ali botanično zanimiva. Najlepše se pa svet odpre s Hudournika: po Idrijskem prelomu, po Utrah, Cerkljanskem hribovju, Pečeh… pa zanimivo gorsko cvetje. Lovec Miha Ferjančič nam je pripovedoval o živalih tega območja. Na poti do kmetije v Gačniku, ki nosi ime Naš raj, smo se ustavili še na grobišču na Vojščici. Z razlago Ivice Kavčič smo podoživeli težke čase, ko je tu divjala zadnja nemška ofenziva.

Dan smo zaključili na kmetiji Gačnik.