Vabilo na praznovanje 300-letnice rojstva polihistorja Joannesa Antoniusa Scopolija
25. 5. 2023
Delavnica izdelave mila
1. 10. 2023

Voden ogled po razstavi

Vabimo vas na voden ogled po razstavi Rafaela Terpina v Flori Carniolici  in ogled Scopolijevega spominskega vrta v ponedeljek, 5. 6. 2023, ob 18.uri.

Vodita; Rafael Terpin in Tinka Gantar.

Razstava akademskega slikarja Rafaela Terpina, S Scopolijem po Idrijskih hribih, govori o rastlinah in gobah, ki jih je Scopoli prvi našel, prvi pravilno opisal ali se po njem imenujejo. Od izdaje prve Kranjske flore (1760) je preteklo 263 let. Prav dražljivo in tudi vzpodbudno je videti kaj od takratnih rastlin in gob se še danes najde po hribih okrog idrije. Kar dosti jih je…

Od leta 2004 člani Muzejskega društva Idrija na začetku Rak, pod Jožefovim jaškom, urejamo Scopolijev spominski vrt. Ponosni smo, da vrt  postopoma prihaja v zavest Idrijčanov, v njem se ustavlja vse več obiskovalcev,  ki na tabli dobijo osnovne podatke o naših naravoslovcih in pogledajo, kaj v vrtu raste.  Vrt potrebuje nenehno vzdrževanje, pletje, zalivanje …, za kar že skoraj od začetka skrbi članica Muzejskega društva Tinka Gantar.

Voden ogled  je del programa praznovanja 300-letnice rojstva evropsko pomembnega naravoslovca Joannesa Antoniusa Scopolija.

Prisrčno vabljeni!