Vabilo v Pečnik in na Vrsnik
Predavanje Iz življenja gob
13. 11. 2017

Vabilo na Martinov izlet

Muzejsko društvo Idrija vabi na Martinov izlet, v soboto, 18. novembra 2017,  OD VIŠNJE  GORE DO DOBRNIČA.

V Višnji Gori se bomo, okrepljeni z »Martinovo« malico, prepustili vodenju domačina g. Groznika, se odpeljali na krožni ogled, nato pa po slikovitem starem jedru naselja peš mimo uklenjenega polža, Valvazorjevega vodnjaka, stare lipe, cerkve sv. Ane; je  rojstni kraj Ciglerja, pisca prve slovenske povesti, Jurčič je tu hodil v šolo…

»Višnjanje, kam ste svojga polža djali?«, jih je podražil France Prešeren, ki je pripovedovanja o slovitem polžu prav gotovo slišal kot otrok med triletnim bivanjem pri svojem starem stricu, župniku na Kopanju. Ta gorica se dviga 70 metrov nad Radenskim poljem, biserom dolenjskega krasa. Naselje z romarsko cerkvijo je zgrajeno na ostankih prazgodovinskega gradišča. V  obnovljeni kašči je urejena Prešernova soba in maketa radenskega polja. Župnišče s spominsko ploščo, kaščo in čudežni studenec, ki nikoli ne presahne, nam bo predstavila lokalna vodička.

Iz grosupeljske občine se bomo odpeljali v trebanjsko, v Dobrnič, naselje v Suhi krajini. Z g. Tonetom, skrbnikom spominske sobe 1. kongresa AFŽ se bomo spominjali težkih vojnih dni in kongresa, ki je bil v tistem času pravi podvig. Pogledali bomo še v baročno  cerkev sv. Jurija, v kateri sta bila krščena misijonarski škof Friderik Baraga ter nadškof Alojzij Šuštar. V njej so pustili svoj pečat arhitekti  Plečnik, Kvaternik, Valentinčič ter umetniki iz okolice: kipar Progar, slikar Ogrin.

Lačni ne bomo odšli domov! Podprli se bomo v gostišču v Trebnjem.

Odhod avtobusa iz Cerknega  ob 8.30, iz Idrije ob 9.00.

Cena izleta 42,00 € vključuje vodenja, vožnjo z avtobusom (420 €), »Martinovo malico«, topel obrok v gostišču  ter zavarovanje.

Prijave bomo zbirali v torek, 14. novembra 2017, med 9. in 10. uro na gradu Gewerkenegg ali na telefon 05 37 26 623.

Pojdite z nami!