Predavanje Drevesa naših gozdov
29. 9. 2017
Vabilo na Martinov izlet
13. 11. 2017

Vabilo v Pečnik in na Vrsnik

MUZEJSKO DRUŠTVO IDRIJA VAS VABI v soboto, 14. oktobra 2017, v PEČNIK in na VRSNIK. 

Letos bomo nadaljevali spoznavanje našega podeželja na ledinski planoti. Naprej bomo obiskali Pečnik. V stari kmečki izbi Pri Mohoriču nas bo prijazno sprejela lastnica Marija Velikonja, magistra pedagogike in andragogike in predstavila zgodovino kraja, naša članica Silva Brence z domačije Pri Zajcu bo iz katastrskih dokumentov izbrskala slikovito zgodbo o prehajanju kmečkih posestev iz rok v roke, krajevni kronist Filip Seljak z domačije Pri Seljaku pa bo govoril o posebnostih kraja in ljudeh. Po okrepčilu se bomo po zložnem kolovozu sprehodili do razgledišča (10 min.).

V Spodnjem Vrsniku nam bodo ogreli Gasilski dom. Domačini Vinko Mlinar in Ivi Kavčič z ženo iz Gorenjega Vrsnika ter predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Vrsnik in Gasilske zveze Idrija Marko Vehar nam bodo predstavili zdajšnji utrip Vrsnika, zgodovino kraja pa bo podal Miha Naglič, filozof, publicist, urednik, častni občan Občine Žiri. Zapeljali se bomo še v Gorenji Vrsnik, se sprehodili do slikovite cerkve sv. Tomaža; odprla nam jo bo mežnarica s Hlipčeve domačije. O prelepem razgledu in zgodovinskih poteh v 16. stoletju med Idrijo in Žirmi bo govoril akademski slikar Rafko Terpin, o geologiji področja pa dr. Jože Čar.

Odhod avtobusa iz Cerknega  ob 8.00 uri, iz Idrije ob 8.30 uri.

Cena izleta je 20,00 €.

V ceno je vključena vožnja z avtobusom (11 €/osebo, računano za 20 prijav), »okrepčilo« v Pečniku, topel obrok v gostišču Fortuna na Razpotju ter zavarovanje.

Prijave bomo zbirali v torek, 10. oktobra 2017, med 9. in 10. uro na gradu Gewerkenegg ali na telefon 05 37 26 623.

Pojdite z nami!