Vabilo na Občni zbor Muzejskega društva Idrija
30. 3. 2022
Ogled prodišča na Lajštu
10. 5. 2022

V mesto ujeta narava, pomen zelene infrastrukture

Muzejsko društvo Idrija vas vabi na pogovorni večer z našim rojakom in vodjem Ljubljanskega Botaničnega vrta, dr. Jožetom Bavconom in raziskovalko dr. Blanko Ravnjak, z naslovom: V mesto ujeta narava, pomen zelene infrastrukture v torek, 3. maja 2022, ob 18. uri v mestni dnevni sobi Pr’Golitu.

Evropska pokrajina se sooča z večjo izgubo in razdrobljenostjo habitatov kot katera koli druga pokrajina na svetu. To močno ogroža biotsko raznovrstnost. Čeprav so ključna naravna območja zdaj večinoma zaščitena tudi v okviru mreže Natura 2000, je treba vrstam za njihovo dolgoročno preživetje omogočiti selitve med temi območji. Načrtno delo za podporo zeleni infrastrukturi v Evropskem projektu LIFE naj bi prispevalo k ponovnemu povezovanju obstoječih naravnih območij in izboljšanju splošne ekološke kakovosti širšega podeželja. Zelena infrastruktura prispeva k ohranitvi zdravih ekosistemov, da bodo lahko družbi še naprej zagotavljali dragocen čisti zrak in svežo vodo.

Beseda bo tekala tudi o tem, kako gre naravi v zeleni Idriji. Kaj jo ogroža? Katere tujerodne vrste so naselile tudi naše zelene površine in kako se zaščitimo pred njimi? O tem in še marsičem drugim bo tekla beseda na pogovornem večeru.

Prisrčno vabljeni!