Razstava Odsevi časa
15. 9. 2018
Odsevi srebrnega časa 3. – 16. oktober 2018
1. 10. 2018

Povabilo na domoznansko ekskurzijo

MUZEJSKO DRUŠTVO IDRIJA VAS VABI v soboto, 29. septembra 2018 PO VOJSKARSKI PLANOTI.

Za  letošnjo domoznansko ekskurzijo smo izbrali Vojsko. Čeprav je o njem veliko napisanega in povedanega, bomo prav gotovo slišali kaj novega ali pa osvežili staro vedenje.

Prva postaja bo novi Dom krajanov, ki je tudi Gasilski dom. V njem nam bo Irena Hvala predstavila planoto nekoč in danes, odprla nam bo cerkev sv. Jožefa. Izpred nje je prelep razgled, če bo sreča z vremenom! 

Odpeljali se bomo do kmetije Brdar, Zofka Novak nam bo odprla kovačnico, povedala o izdelavi žebljev v njej, o mlinu in življenju  na veliki kmetiji.

Blizu, le nekaj minut hoda pod hišo, šumi potok Gačnik, ki pada  v prelepih slapovih. Dva najlažje dostopna bomo videli, ostalih 12 se skriva v grapi. Medtem nam bo gospodinja Zofka skuhala kavo; bo teknila, a ne?!

Med vožnjo  bomo postali na mestih, ki so geološko ali botanično zanimiva in poslušali razlago geologa in botanika.

Najlepše se pa svet odpre s Hudournika: po Idrijskem prelomu, po Utrah, Cerkljanskem hribovju, Pečeh… In kakšno bomo rekli o cvetju, lovec Miha Ferjančič nam bo pripovedoval o živalih, ki tekajo in letajo tam  okoli.

Na poti do kmetije v Gačniku, ki nosi ime Naš raj, se bomo ustavili še na grobišču na Vojščici. Z razlago Ivice Kavčič bomo podoživeli težke čase, ko je tu divjala zadnja nemška ofenziva.

Dan bomo zaključili na kmetiji Gačnik. Postregli nam bodo z obaro in ajdovimi žganci ( cena 6,00€).  

Cena izleta je odvisna od prevoza, ta pa od števila prijav: približno 15, 00€ .

Odhod avtobusa  iz  Cerknega ob  8:00, s postaje v Idriji ob 8:30.  

Prijave, ki so obvezujoče, bomo zbirali v torek, 25. septembra 2018, od 9.00 do 10.00 ure na gradu Gewerkenegg ter po telefonu 05 37 26 600.

PRIJAZNO VABLJENI!