Darilo jeseni – spoznavanje jesenskih plodov
28. 8. 2017
Ljubitelji narave, vabljeni na ogled darov jeseni
9. 9. 2017

Jantar – dragulji Baltika v Novem mestu

V soboto 9. septembra  2017 vas Muzejsko društvo vabi  na Dolenjsko. Ogledali si bomo  grad Struga, zgodbo o cvičku na Matjaževi domačiji na Pahi in jantarno razstavo v Dolenjskem muzeju v Novem mestu. Prisrčno vabljeni.

Naš izlet bomo pričeli na Gradu Struga, ki stoji na desnem bregu reke Krke, v bližini Otočca na Dolenjskem. Grad je obnovljen, v njem pa je urejen živi muzej. Predstavljen je skozi oči likov, ki so živeli na Kranjskem zadnjih petsto let. Opremljen je z doživljaji in izkušnjami življenja med grajskimi stenami. Gospa Eleonora, ki nas bo sprejela, nas bo skozi animiranim ogled, poln zanimivih zgodb, vprašanj in nalog popeljala skozi renesančne prostore gradu.

Sledil bo ogled Matjaževe domačije na Pahi, kjer uspeva odličen cviček in od koder se razprostira čudovit razgled na Gorjance in Šentjernejsko polje. Ogledali si bomo obnovljeno 150 let staro hišo, ki je vključena v evropsko mrežo »Hiše s tradicijo« in zraven še 20-minutno multivizijsko prezentacijo »Zgodba o cvičku«. Seveda bomo cviček tudi poskusili.

Popoldan si bomo v  Dolenjskem muzeju ogledali arheološko razstavo najlepših primerkov jantarja najdenih ob Baltiku in tudi na Dolenjskem, zraven pa še predstavitev enkratne, dragocene jantarne »Katarinine« sobe iz Sankt Peterburga ki so jo med drugo svetovno vojno Nemci odnesli neznano kam ter še razstavo sodobno oblikovanih predmetov iz jantarja iz mesta Gdansk na Poljskem. Nakit iz jantarja je nekoč pomenil statusni simbol, ki so si ga lahko privoščili le ugledni in bogati posamezniki preko Jantarne poti. Tokrat si bomo ta lep okras za spomin, lahko po zmernih cenah, kupili tudi mi.

Odhod avtobusa iz Idrije ob 6.30, iz Cerknega pa ob 6.00.

Cena izleta je 37,00 €, vključena je vožnja z avtobusom, animiran ogled gradu Struga, zgodba o cvičku na Matjaževi domačiji z degustacijo cvička, voden ogled razstave o jantarju v Dolenjskem muzeju ter zavarovanje.

Toplo enolončnico (5 Eur) bomo plačali v domači gostilni Pri Štefki.

Prijave bomo zbirali v torek, 5. septembra 2017, med 9. in 10. uro na gradu Gewerkenegg ali na telefon 05 37 26 623.

Spider_in_amber_(1)