Delavnica izdelave mila
1. 11. 2023
Ogenj in voda Amerike
8. 11. 2023

Izlet v Logatec in Planino

MUZEJSKO DRUŠTVO IDRIJA vas v soboto, 11. novembra 2023, vabi k sosedom v LOGATEC IN PLANINO.

Logatec leži na robu Logaškega polja, obkrožen z gozdovi, po dolžini presekan s Keltiko, po kateri drvimo skozi Napoleonov drevored mimo kraja, večinoma po opravkih nakupovalne ali zdravstvene narave. Kolikokrat ste si že rekli: » Enkrat si ga bom pa ogledal!« Če tega še niste storili, imate na Martinovo soboto priložnost. Pridružite se nam!

Že v kameni, bronasti, železni dobi je bilo področje naseljeno, tudi Rimljani so se tu utrdili, v srednjem veku se je razvilo furmanstvo; vsaka doba je pustila kraju svoj pečat. Lokalna turistična vodička Jelka nam bo predstavila kulturno dediščino kraja: tunel in lokomotivo, Narodni dom, kapelo, rimsko poštno postajo, Trg sv. Nikolaja, itd. – to je le nekaj drobcev iz bogate zakladnice preteklosti.

Nekdaj se je sedež gospostva selil iz Planine v Logatec, sedaj je »gospostvo« Planine (občina) v Postojni. Mi bomo obiskali letos obnovljeni Ravbarjev stolp v Planini, stopili nad rakami do mogočnega skalnega vhoda v Planinsko jamo, iz katere prihrumi Unica, reka sedmih imen, ki napaja elektrarno in po lenem vijuganju po Planinskem polju ponikne v številnih ponorih ter se prikaže v Močilniku kot Ljubljanica. V senci Ravbarjevega stolpa se bomo pogostili s Tinkino malico in nazdravili z novim vinom.
Planina je imeniten kraj z mogočnimi furmanskimi hišami, ne bomo pa izpustili ogleda ruševin gradu Hasberk.

V ceni 23, 00 € je vključen prevoz s kombijem (13,00 € /osebo), »Tinkina« malica
(3,00 €/osebo) in vodenje po Logatcu 70,00 € /na skupino. Cena ekskurzije je izračunana za 10 prijavljenih) .

Odhod z avtobusne postaje v Idriji ob 8:00 uri, vrnili se bomo med 16. in 17. uro.

Prijavite se do torka, 7. novembra po telefonu na 041 613 087 (Tinka).

V primeru dežja ekskurzija odpade.

VABLJENI!