»Šajblčki« – bogastvo pr’farske lončarske tradicije, maj 2018
11. 6. 2018
Orehovska grapa, junij 2018
1. 7. 2018

Cerklje, Velesovo, rovi, junij 2018

 

Na rodovitnem polju, s kuliso Kamniških Alp v ozadju, ležijo Cerklje, velika središčna vas, prvič omenjena že v 12. stoletju. Z vodnico Simono smo spoznali cerkev Marije Vnebovzete, spomenik skladatelju Davorinu Jenku pred njo, Plečnikove vežice in vilo ljubljanskega župana Hribarja nasproti, muzej v Petrovčevi hiši ter hišo igralca Ignacija Borštnika.

Do vasi Adergas s samostanom Velesovo in nekoč slovečo romarsko cerkvijo Marijinega oznanjenja,  eno najlepših baročnih cerkva pri nas,  smo se zapeljali z avtobusom. Župnik nas je peljal v katakombe, videli pa smo tudi najstarejši leseni Marijin kip in bogato slikarsko opremo cerkve.

Ogled smo nadaljevali v  Čebelarsko-kmečkem muzeju v Strupi, kjer smo po vodenem ogledu ob flancatu poskusili tudi njihovo medico in čaj.

Na koncu smo si ogledali še rove pod starim Kranjem, ki so izkopani v konglomerat in so bili v času 2. svetovne vojne zaklonišče. Sedaj so v njem našli zatočišče netopirji, jamski hrošči in pajki, tudi človeške ribice so proučevali v njih. V rovih prirejajo različne dogodke, v njih je razstava mineralov  in fosilov ter rekonstruirano  zaklonišče.