Kako so živeli nekoč
19. 5. 2021
Hacquetovo življenje in delo
23. 5. 2021

Oglejmo si Zadlog z geologom

MUZEJSKO DRUŠTVO IDRIJA VABI NA DOGODEK “OGLEJMO SI ZADLOG Z GEOLOGOM”, v nedeljo, 30. 5. 2021, ob 15.00 s pričetkom v Podtisovem vrhu (pri spomeniku dr. Frančišku Lampetu) v Zadlogu.

Pogled na natisnjeno idrijsko geološko karto v merilu 1 : 25 000 kaže, da ima območje Zadloga z okolico preprosto in enostavno geološko zgradbo. Razmere so izrisane logično in, glede na podatke, preprosto in primerno razložene. Za sicer geološko zelo zapleteno idrijsko ozemlje zgleda izris geoloških podatkov Zadloga celo ’sumljivo’ enostavno in pravilno. Vendar že nedeljski sprehod čez Zadloško polje pred nekaj leti je pokazal, da so geološke razmere očitno drugačne. Seveda je bil to zadosten razlog za ponovni, natančnejši geološki pregled Zadloga in okolice. Pokazalo se je, da ima Zadloško polje z okolico neobičajno in zapleteno geološko zgradbo, ki pa je zaradi naravne izravnave terena, stalnega kmetovanja in obsežnih melioracijskih del, praktično skoraj ’nevidna’. Vse te geološke skrivnosti nam bo ob krožnem pohodu po Zadlogu razkril geolog prof. dr. Jože Čar.
POMEMBNO! Število udeležencev na dogodku je omejeno, zato vas vljudno naprošamo, da se na dogodek prijavite preko spletnega obrazca na povezavi: https://bit.ly/2RV24xL ali elektronski naslov: branka.m-peternel@visit-idrija.si ali muzejskodrustvo.idrija@gmail.com oziroma telefonsko številko: 05 93 44 078.