Krnice – sončni greben nad Idrijco in Kanomljico
1. 6. 2022
Sprehod po prodiščih Idrijce
15. 9. 2022

Ogled Livške štorije, Kolovrata, …

MUZEJSKO DRUŠTVO IDRIJA VABI V SOBOTO, 18. JUNIJA 2022 NA OGLED LIVŠKE ŠTORIJE, KOLOVRATA IN STARODAVNIH VOL

Ogled tematske poti Livška štorija se začne in konča na Livku, prizorišču legende o jezeru, v senci 500 – letne lipe, poročene s kostanjem iz Topolovega. Obiskali bomo v živo skalo vklesana mejnika med Beneško državo in Habsburško monarhijo, se vzpeli do srednjeveške cerkve sv. Petra pri Peratih. Nad njo, na vrhu ledeniške morene, se bomo izpod 200 – letnega jesena razgledovali po dolini Soče in gorami nad njo, na beneške griče, na Kuk in Nebesa pod njim.

V Jevščku Nježina, s slamo krita hiša priča o časih, ko je Pepa Nježna v črni kuhinji pripovedovala zgodbe o krivopetah, pri sosedu, v Brgoličevi domačiji je pa Erwin Rommel načrtoval preboj na Matajur.

Nad zaselkom Piki pod skalo izvira studenec, ki nikoli ne presahne; pod njim sta klesani koriti iz leta 1867.

Ne bo naporno – do vsake točke ogleda bo le nekaj minut hoje. Ko bomo zadosti lačni in žejni, se bomo nekje v naravi potešili s Tinkino malico.

Po panoramski cesti se bomo zapeljali do urejenega Muzeja na prostem Kolovrat z izjemnim razgledom na nekdanje bojišče soške fronte, z ohranjenim delom položajev italijanske vojske s kavernami, mrežo strelskih jarkov, poveljniškimi in opazovalnimi točkami.

S dobrih 1000 metrov nad morjem se bomo spustili v Volče, strnjeno naselje na terasi nad Sočo, ki je 2015. leta praznovalo 1000 let prve omembe. Kraj varujeta cerkvi sv. Vida in sv. Lenarta. Slednjo je poslikal Tone Kralj. O kraju, kužnem znamenju in novih odkritjih »cerkve v cerkvi« bomo izvedeli od ključarja Metka Fona.

Odhod kombija z avtobusnega postajališča v Idriji ob 7:00.
Cena: 25,00€ ( prevoz, malica, ogledi)
Prijave sprejema Tinka v torek do 12. ure, na 041 613 087.