Drevesa in grmovnice
12. 6. 2020
Griči, avtor Rafael Terpin
20. 6. 2020

Odsevi srebrnega časa, avtorji Martina Peljhan, Ivica Kavčič, Miha Jeršek

Center za upravljanje z dediščino živega srebra je letos izdal bogato ilustrirano, skoraj 100  strani obsegajočo publikacijo, ki predstavlja dediščino živega srebra in nas vabi, da se na poljuden način seznanimo s pomenom živega srebra v preteklih stoletjih.

V prvem delu je predstavljen razvoj žgalništva, vseh enajst različnih peči od preprostih kop do najbolj izpopoljnjenih Čermak-Špirekovih in rotacijskih peči, pri vsaki pa tudi inovativne rešitve. Vse peči so izrisane v prerezu z nazornim prikazom delovanja.

V drugem delu nas knjiga popelje skozi izjemno široko in raznovrstno uporabo te redke tekoče kovine, z izjemno gostoto, z visoko površinsko napetostjo, ki se enakomerno razteza in prevaja električni tok. Zaradi posebnih lastnosti so z živim srebrom merili temperaturo, v barometrih napovedovali vreme celo  izdelovali prve fotografije na steklu. Živo srebro so dodajali mazilom za zdravljenje kožnih in spolnih bolezni več kot 1000 let. Do sredine 20. stoletja pa  so njegovo spojino uporabljali za razkuževanje in dezinfekcijo.

Zgodba nas popelje v širni svet, kamor je potovalo tudi več kot tri milijone jeklenk živega srebra. Namenjena je domačinom, ki s ponosom ohranjajo  dediščino živega srebra, obiskovalcem Idrije, dobrodošla pa je tudi kot dopolnitev šolskih programov in naravoslovnih  predmetov v šolah.