Kramljanje o Valentinu Vodniku
Izlet na Vrhniko
2. 2. 2020

Kramljanje z Valentinom Vodnikom

Muzejsko društvo je skupaj z gimnazijo Jurija Vega, župnijo Idrija in Mestno knjižnico 22. januarja 2020 pripravilo večer z Valentinom Vodnikom.

Leto kulture 2019 je  zaznamovala dvestota obletnica smrti slovenskega razsvetljenca Valentina Vodnika (1758–1819), ki velja za prvega slovenskega pesnika. Bil je duhovnik, profesor, časnikar in jezikoslovec, pisec učbenikov, prevajalec in še mnogo več. Med drugim je avtor prve samostojne pesniške zbirke Pesme za pokušino ter  urednik prvega slovenskega časopisa Lublanske Novize. Ljubezen do slovenskega jezika je želel tudi v pisani besedi približati vsem slovensko govorečim prebivalcem. Njegov sodobnik, intelektualec Žiga Zois, ga je navdušil za zbiranje rudnin in preučevanje mineralogije. Ljubezen do gora in raziskovanja, ga je večkrat vodila v Triglavsko pogorje. Žiga Zois ga je tudi pritegnil tudi k sodelovanju v literarnem oziroma slavističnem krožku.

Ideja o izvedbi recitala je vzniknila na pobudo nekaterih članov odbora Muzejskega društva Idrija. Za prostor,  kot že mnogokrat do sedaj, smo zaprosili Mestno knjižnico in čitalnico Idrija. K sodelovanju pri izvedbi programa pa smo povabili župnijo Idrija in dijake Gimnazije Jurija Vege, ki so se ljubeznivo odzvali vabilu. Skupaj smo trije različni ustvarjalci in tri različne generacije skupaj stopili v njegov čas. Sprehodili smo se skozi njegovo življenje in se spomnili njegovih del. Scenarij za ta sprehod je pripravila naša članica, upokojena učiteljica slovenskega jezika Maruška Trušnovec. V Vodnikove čevlje  je stopil, z mnogimi talenti, tudi pesniškim, obdarjeni domači duhovnik Marko Rijavec. Doživete recitacije najrazličnejših Vodnikovih besedil so se odlično povezale z njegovimi pesmimi, razmišljanji in planinskimi doživetji, kajti ob tej priložnosti smo na kratko predstavili tudi njegovo življenje, delo in ustvarjanje. Da je Vodnik (tudi s poudarkom na i) današnjega časa, so nas prepričale njegove besede.

Z živo Vodnikovo besedo smo 22. januarja v knjižničnih prostorih uživali prav vsi, tako ustvarjalci programa kot gostje – poslušalci. Pesnik bodi glasnik svojega jezika in naroda, se je zavedal že davno pred nami spoštovani Valentin Vodnik.