Vabljeni na izlet v Ljubljano, Domžale in Komendo
5. 2. 2018
Na Sveto Goro, grad Kromberk in Goče, februar 2017
14. 3. 2018

Kramljanje o kulturni dediščini z Zorkom Bajcem

MUZEJSKO DRUŠTVO IDRIJA vas v evropskem letu kulturne dediščine vabi v  sredo, 14. marca 2018, ob 18.00 uri v galerijo Magazin nad Mestno knjižnico v Idriji na kramljanje o kulturni dediščini z Zorkom Bajcem in na ogled dokumentarnega filma Svet, ki izginja.

Zorko Bajc je človek z mnogo poguma in predanosti. Je dušni pastir, režiser, skrbnik kulturne dediščine, soustvarjalec kulturnih prireditev, umetniški fotograf, svetovni popotnik in raziskovalec. Rodil se je v Kanjem Dolu pod Javornikom, mladostna leta preživel na Colu in študiral teologijo v Ljubljani. Pred prevzemom župnije v Piranu je bil kaplan v Tolminu in Postojni. Svoje znanje in čut do umetnosti je nadgradil na papeški univerzi Gregoriana v Rimu, kjer je zaključil podiplomski študij sakralne umetnosti in vzporedno tudi študij fotografije in filma.

Pri študiju sakralne umetnosti se je osredotočil na dediščino, pri fotografiji pa na uporabo sodobnih medijev v pastorali. Zaključi izdelek je bil tudi15-minutni dokumentarec, »od scenarija do montaže.« Izziv svetu pokazati, kako se srečujeta preteklost in prihodnost, mu je bil prav domači Kanji Dol in hišica brez elektrike, v kateri sta tedaj živeli le še 93-letna Pepca in 19 let mlajša Malka. Kljub temu, da je bil povsem nepoznan, mu je RTV zaupala snemalno ekipo za tri dni. Zapisal je dediščino nekega časa in ohranil »Svet, ki izginja«.

De’b nkul slabš nɕ blu (Pepca)

Prisrčno vabljeni!