Oktobrski lepotec: Navadni ruj
4. 10. 2020
Deželnoknježji rudnik živega srebra Idrija v obdobju med letoma 1575 in 1659, Helfried Valentinitsch. Prevod Alfred Leskovec
28. 10. 2020

Senožeti, rovti – strme in pisane površine – VABILO

Muzejsko društvo Idrija in Bevkova knjižnica Cerkno vabita na predstavitev knjige SENOŽETI, ROVTI – STRME IN PISANE POVRŠINE avtorjev dr. Jožeta Bavcona, dr. Blanke Ravnjak in dr. Nade Prapotnik, ki bo v četrtek, 8. oktobra 2020, ob 18.uri v dvorani Glasbene šole v Cerknem.

Na predstavitvi knjige bosta dr. Jože Bavcon in dr. Blanka Ravnjak v sliki in besedi predstavila te naravne zaklade pred domačim pragom, njihovo vpetost v slovensko tradicijo in kako jih obvarovati za naše zanamce.

Kako lepo se je v sončnem poletnem dnevu sprehoditi po cvetočem travniku.

V rahli poletni sapici med zelenino trav valovijo pisane cvetlice in dajejo krajini čudovito mavrično podobo. Gre za prave naravne vrtove, ki so nekoč poleg lepote kmetu nudile tudi krmo za živino. Tradicionalno kmetijstvo je znalo z njimi gospodariti, saj je bilo nekoč sobivanje z naravo ključno za preživetje.

Dandanes žal ti čudoviti pisani travniki zaradi nepravilnega gospodarjenja izginjajo in čas za njihovo ohranjanje se izteka.

Vabljeni!

Zaradi trenutnih zdravstvenih razmer prosimo, da obiskovalci upoštevajo varnostno razdaljo, nosijo zaščitno masko in si razkužijo roke. Število obiskovalcev je omejeno na 50.