Dovje in Mojstrana, raj pod Triglavom ter Planica, junij 2017
14. 3. 2018
Od Višnje gore do Dobrniča, november 2017
14. 3. 2018

Jantar – dragulji Baltika v Novem mestu, september 2017

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leto 2017 je Novo mesto v znamenju jantarja, enega izmed zakladov naše arheološke dediščine. Jantar je okamenela smola iglavcev iz katere so izdelovali dragocen nakit. Prazgodovinska jantarna pot je potekala od Baltika preko Dolenjske in Novega mesta.

Naš izlet smo pričeli na Gradu Struga, ki stoji na desnem bregu reke Krke, v bližini Otočca na Dolenjskem. Grad je obnovljen, v njem pa je urejen živi muzej. Predstavljen je skozi oči likov, ki so živeli na Kranjskem zadnjih petsto let. Opremljen je z doživljaji in izkušnjami življenja med grajskimi stenami. Gospa Eleonora, ki nas je sprejela, nas je skozi animiranim ogled, poln zanimivih zgodb, vprašanj in nalog popeljala skozi renesančne prostore gradu.

Sledil je ogled Matjaževe domačije na Pahi, kjer uspeva odličen cviček in od koder se razprostira čudovit razgled na Gorjance in Šentjernejsko polje. Ogledali smo si obnovljeno 150 let staro hišo, ki je vključena v evropsko mrežo »Hiše s tradicijo« in 20-minutno videopredstavitev »Zgodba o cvičku«. Seveda smo cviček tudi poskusili.

Popoldan smo si v  Dolenjskem muzeju ogledali arheološko razstavo najlepših primerkov jantarja najdenih ob Baltiku in tudi na Dolenjskem, zraven pa še predstavitev enkratne, dragocene jantarne »Katarinine« sobe iz Sankt Peterburga ki so jo med drugo svetovno vojno Nemci odnesli neznano kam ter še razstavo sodobno oblikovanih predmetov iz jantarja iz mesta Gdansk na Poljskem. Nakit iz jantarja je nekoč pomenil statusni simbol, ki so si ga lahko privoščili le ugledni in bogati posamezniki preko Jantarne poti.